Piparkoogitainaste hindade võrdlus sõltuvalt koostisest

See postitus oleks võinud küll juba mõned nädalad tagasi ilmuda, aga mis parata, mõte tuli alles praegu. Parem hilja kui mitte kunagi ja jaanuariski võib ju veel piparkooke mugida. See statistika sai alguse sellest kui ma poest sobivat piparkoogitaigent leida püüdsin, kuid tulutult. Nimetage mind pirtsakaks, kuid ma ei ole nõus ostma midagi, mis sisaldab loomseid koostisosi või palmiõli. Võiks ju arvata, et kui piparkoogitaigen mitte võiga teha, kasutatatakse seal mingisugust taimeõli. Sugugi mitte, ikka palmiõi! Või margariini, mille koostis jäetakse kahtlust äratavaks. Ainsad tervislikuma ja eetilisema koostisega taignad maksavad aga hingehinda ja siit tekkiski huvi võrrelda, kuidas mingi koostisosa taigna hinda kujundab. Analüüsisin erinevaid Prismas, Coopis, Selveris ja Biomarketis müüdavaid taignaid ning samuti käsitöö taignaid, mida nüüd Facebooki gruppides tellimuste peale tehakse. Sageli on viimane ainus variant mõne toidu talumatusega inimesele. Kokku osales uuringus 26 kandidaati.

Tulemused olid järgnevad, hinnad 500 g kohta:
Kõige keskmine tavalise piparkoogitaigna hind, mis pole ühegi erilise suunitluseta, on 2,50 €. Kui soovida krutskiga piparkooke, näiteks apelsini või šokolaadilisandiga, tuleb maksta lausa kahekordne hind - 4,99 €
Kvaliteetsem võiga taigen maksab keskmiselt 4,97 € ehk ligi 1,7 korda rohkem kui keskmine margariiniga tainas - 2,69 €. Seega või moodustab 45,9 % taigna hinnast!
Oletame aga, et ostja on vegan ja ei soovi koostisesse ei muna ega võid ega ühtegi muud piimasaadust. Sellisel juhul tuleb tal välja käia keskmiselt 4,84 €. Peaaegu sama hind, mis lisandiga taignal, ainult et taignasse pole midagi lisatud, vaid hoopis eemaldatud...
Vegan taigna hinna tegi kõrgeks asjaolu, et suur osa saadaolevatest on nö käsitööpiparkoogitaignad, näiteks Marta Pagari, Vegan V, Vigri või Biomenu pakutavad. Kui aga leppida tavapoodides müüdavate suurte tootjate pakutavaga, tuleb vegan taigna hinnaks täiesti mõistlik 2,15 €. See on isegi odavam kui keskmine igasuguse suunitluseta taigen,
Tehes olukorra veelgi keerulisemaks, sain lõpuks teada, et mulle sobilik vegan JA palmiõli ning margariinivaba taigna eest tuleb välja käia keskmiselt 5,63 €. (Leidsin vaid kaks pakkujat, Tuhat edu ja Vegan V). Näib, et margariini ja palmirasva asendamine kõige lihtsama taimeõliga tõstab taigna hinda lausa 1,2 korda!
See on isegi kallim kui gluteenivaba tainas - keskmiselt 5,31 €.
Käsitöö piparkoogitaigna hind on keskmiselt 5,59 €.

Seega saime teada, et suvalistest odavatest toorainetest kokku klopsitud taignad saab odavalt kätte, aga niipea kui otsida kvaliteeti, tõuseb hind ebaproportsionaalselt kõrgeks.

Loodan väga, et järgmisel aastal ilmub poelettidele kõige lihtsamatest koostisosadest taigen näiteks rapsiõliga. Ei saa ju nii raske olla!

Kindlasti leidub veel mitmeid taignaid, mis jäid analüüsist välja, mõnda ei saanud analüüsida, kuna internetis ei leidunud infot nende koostise kohta.



Kokkuvõttes leidsin kinnitust teadmisele, et pean jätkama ise kodus piparkoogitaigna tegemist. See ei ole üldsegi raske, vaid lausa lihtne ettevõtmine, vastupidiselt mu ema väidetele, kes iga kord muretseb, et suhkur potis põlema läheb.
Tahaksin teile soovida piparkoogilõhnalisi jõule, kuid kuna jõulud on juba möödas, ja aastavahetus ka, polegi mul midagi muud soovida, kui lihtsalt piparkoogihõngu täis tuba.

PS: Arvake ära, milliseid looduslikke värvaineid piparkookide glasuuris kasutasin 😛


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Võhiku kogemus virtuaalreaalsusega ja mõtteid sellest, kuidas see ühiskonda muudab

Oat-based milk substitutes in Estonia: a great overview

A sweet way of collecting memories